آشنایی با مفهوم رزونانس در آواز
در این مطلب می خواهیم تا شما علاقمندان به آموزش صداسازی را با مبحث « رزونانس در آواز » آشنا نماییم. همراه ما شوید تا شناخت کاملی از مفاهیم اصلی این مبحث پیدا کنید.
رزونانس در آواز
یک ساز زهی مثل گیتار را در نظر بگیرید. اگر سیم گیتار را بدون اینکه به ساز وصل شود به ارتعاش در بیاوریم، صدای کوچک و ضعیفی تولید می شود. اما وقتی صدای ارتعاش سیم در کاسه ساز بپیچد و در اصطلاح به رزونانس برسد، آن صدای ضعیف چند برابر بلندتر به گوش می رسد.
در واقع صدای حاصل از ارتعاش سیم، در کاسه ساز تشدید می شود و بخش زیادی از بلندی صدای ساز مربوط به همین پروسه است. در بدن انسان هم فضاهایی وجود دارد که صدای کوچک تولید شده در تارهای صوتی، با ورود به آن ها تشدید می شود. این فضاها شامل موارد ذیل می باشند:
مناطق تشدید یا مناطق رزونانس کدامند؟
مناطق سه گانه تشدید یا همان رزونانس عبارتند از:
1- فضای دهان
2- فضای بینی
3- فضای فارنکس
مهم ترین تفاوت پروسه رزونانس در ساز و آواز این است که کاسه ساز سایز و شکل ثابتی دارد، اما در بدن انسان شکل و سایز مجرای صوتی می تواند تغییر کند. در واقع در بدن انسان، رزونانس صدا می تواند بهینه باشد یا نباشد!
نتایج منفی بهینه نبودن رزونانس در آواز چیست؟
وقتی پروسه رزونانس در آواز به صورت بهینه اتفاق نیفتد، صدا به صورت طبیعی بلند نخواهد شد. در نتیجه با یک صدای خفه و ضعیف روبرو می شویم و یا بدن برای ایجاد بلندی، به غلط به پرتاب هوا و منقبض کردن گلو رو می آورد.
پارامترهای تاثیرگذار بر روی مکانیزم روزنانس چیست؟
چند پارامتر روی شکل و سایز مجرای صوتی و مکانیزم رزونانس تاثیرگذارند که به برخی از آن ها اشاره می نماییم:
1- جایگاه حنجره
2- عضله زبان
3- نرم کام
جایگاه حنجره
جایگاه حنجره در آواز به سه بخش تقسیم بندی می شود:
- حنجره ی بالا
- حنجره وسط
- حنجره ی پایین
هرچه جایگاه حنجره بالاتر رود، صدا روشن تر و تیز تر می شود. هرچه حنجره به سمت پایین برود، صدا کدرتر و کلفت تر می گردد.
عضله زبان
زبان ما در مبحث رزونانس در آواز تاثیر گذار است. در واقع زبان فضای دهان و فضای پشت حلقی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. به علاوه انقباضات و جایگاه غلطِ عضله زبان می تواند تا حد زیادی روی بهینه بودن رزونانس صدای ما تاثیرگذار باشد. جایگاه زبان یکی از مهم ترین ارکان موثر در پروسه رزونانس است.
نرم کام
وِلوم، سافت پالِت یا همان عضله نرم کام، دریچه بینی نام دارد. وقتی این عضله پایین بیاید صدا رنگ روشن تر به خود می گیرد و در اصطلاح حالت تودماغی پیدا می کند و وقتی بالاتر می رود صدا گِردتر و کلفت تر می شود.
نکته : بخش های دیگر مثل آزادی عضلات حلقی (دیواره فارینکس) هم می تواند روی وضعیت پروسه رزونانس تاثیر بگذارد.
نتیجه | رزونانس در آواز
اگر به دنبال داشتن یک صدای رسا، شفاف و در عین حال بدون فشار هستید، باید حتماً رزونانس در مجرای صوتی را بهینه کنید. به این عمل ” تیون کردن وکال تِرَکت ” می گویند.
شما عزیزان می توانید روش های سریع و آسان بهینه سازی رزونانس در مجرای صوتی را در کلاس آموزش صداسازی آنلاین و حضوری ” مدرسه آواز داود محمدی ” فراگیرید. برای این منظور کافیست به این رشته علاقمند باشید و عزم خود را در اجرای تمرینات جزم نمایید. برای ثبت نام در کلاس ها می توانید از طریق صفحه « رزرو کلاس صداسازی » در سایت اقدام کنید.
پکیج های آموزشی تهیه شده توسط استاد داود محمدی
اگر علاقمند به دریافت اطلاعات از طریق پکیج های آموزشی هستید، می توانید ” دوره آموزشی صداسازی ” را خریداری نمایید. این دوره توسط استاد داود محمدی تدوین شده است و دارای به روزترین مباحث فنی و علمی در حوزه آواز و تکنیک های صداسازی می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید